Star Ocean (авидеохәмарра)

Star Ocean (аиап. スターオーシャン [Сутаа Оошан]; аԥс. Аиеҵәатә океан) — Иапониатәи аҟалатә анаука-фантастикатә арольтә хәмарруп tri-Ace аҭҵааратә уаажәлара иҿынтә. Ауаажәлара Enix аҭыжьырҭан. Ари ахәмарра асериа Star Ocean актәи ахәҭоуп, аха Star Ocean: The Last Hope ала аҩбатәи асиужеттә хронологиала ахәҭоуп. Ари ахәмарра иаԥиҵиз Super Nintendo Entertainment System (SNES) ахәмарратә консольқәа рзы, иҭижьиз Иапониатәи аџьармыкьа азы ԥхынгәымза 19, 1996 шықәсазы.[1] Абри уи аамҭаз ахәмарра Иапониа анҭыҵ аахәара алшара имаӡам, избанзар Enix абыржәыҵәҟьа аҩада-америкатәи аҿга иаиркит.

SNES аверсиа ахеиҵа еиманы Star Ocean: Fantastic Space Odyssey иҭижьиз, Иапониа анҭыҵ мацара ахьыманшәалоу иофициалымкәа иҟан.[1] Уи сҳәеит ҳәа Tose аҭҵааратә уаажәлара PlayStation Portable ахәмарратә консольқәа рзы аиҭаҟаҵара «Star Ocean: First Departure» 2007 шықәса анҵәамҭазы иҟаиҵеит. «First Departure» Иапониеи, Аҩадатәи Америкәи, PAL регионқәеи рҿы иҭыҵит; ԥыҭк ахәмарратә хәҭақәеи, аперсонаж ҿыцқәеи, анаплыхтә сахьа ҭихыз ианимациарку авидеоқәеи аҵанакуеит.[2]

Аханатә хәмарра х-ҩызцәа имҿиац атәым дунеи «Роук» аҿынтә рыԥшааит ахәшә хәшәы змам ачымазара иҿагыланы. Дареи Адгьылтәи Аидгыла ахаҭарнакцәеи актәи аимадара ирыхҭысит. Зегьы еиманы еибашьра даҽа акосмостә ҳәынҭқарра иҿагыланы иҽалеигалеит. Акосмосӷбәи аамҭаныҟәареи рыла аҩызцәа ргәыԥ аибашьра аҿарԥеи амзызи аусҭҵаара иҽазикит, аамҭакала иахәҭоу ахәшә аԥшаара иҽазикит.

Аперсонажцәа аредакциазура

SNES аверсиа аҿы ахәмарҩы 12 аперсонажцәа имоуп, аха ахәмарратә гәыԥ аҟны иҟалап максималла 8 алахәылацәа, ақәԥарақәахь иҟалап 4 алахәылацәа. «First Departure» аҟны 2 анаҩстәи персонажцәа иацлеит: Ериси Уелчи.

  • Роддик Ферренс (аиап. ラティクス・ファーレンス - Ратикусу Фааренсу, англ. Roddick Farrence)
Аиҭага: Ҳиро Иуки (SNES)[3]; Иури Ловенталь, Мамору Миано (PSP)[4]
Jedná se o hlavní postavu Star Oceanu. Tento 19letý kočičan (angl. Fellpool) je zdatný šermíř a spolu s Millie a Dornem jsou kamarádi z dětství a působí jako hlídka ve svém rodném městě Kratus, dokud nenastaly problémy, jež ho přivedly k dobrodružství, o kterém se mu ani nesnilo. Pro dívky je pohledný a nejedné se zalíbil. V boji používá meč. Zajímavostí je, že v amatérském překladu původní SNES verze se jmenoval Ratix. Tato postava je členem party vždy.
  • Милли Чиллетԥҳа (аиап. ミリー・キリート - Мирии Кириито, англ. Millie Chliette)
Аиҭага: Конами Иошидаԥҳа (SNES)[3]; Кеити Лиԥҳа, Ҳитоми Набатамеԥҳа (PSP)[4]
Tato 18letá kočičanda je zdatnou symboložkou a léčitelkou. S Roddickem ji pojí přátelství z dětství a také láska. V boji využívá kouzelnickou hůl. Tato postava je členem party vždy, ačkoliv je ona spolu s Ronixem po dlouhou dobu pro Roddicka ztracená.
  • Роникс Џь. Кенни (аиап. ロニキス・J・ケニー - Роникусу Џьеи Кении, англ. Ronyx J. Kenny)
Аиҭага: Акира Окамори (SNES)[3]; Сем Голд, Кенџьи Ҳамада (PSP)[4]
Tento 38letý kapitán vesmírné lodi Calnus pochází ze Země. Vystupuje velice formálně, nebojí se nebezpečí ani případných problémů se zákonem, když je třeba jednat, avšak tíží ho smutek kvůli zesnulé manželce. Je otcem Claudeho C. Kennyho, protagonisty druhého dílu. V boji využívá luk a šípy poté, kdy odhodil svou fázovou zbraň. Také se naučil používat symbologii. Tato postava je členem party vždy, ačkoliv je on spolu s Millie po dlouhou dobu pro Roddicka ztracen.
  • Илиа Сильвестриԥҳа (аиап. イリア・シルベストリ - Ириа Ширубесутори, англ. Ilia Silvestri)
Аиҭага: Уакана Иамазакиԥҳа (SNES)[3]; Џьули Маддаленаԥҳа, Санае Кобаиасиԥҳа (PSP)[4]
Jedná se o 23letou ženu ze Země, jež na Calnusu působí na pozici vedoucí výzkumu a slouží jako přímá podřízená Ronyxovi Kennymu. Ráda si někdy přihne alkoholem. V boji upřednostňuje bojová umění beze zbraně a využívá rukavice či drápy. Tato postava je členem party vždy.
  • Сиус Уоррен (аиап. シウス・ウォーレン - Сиусу Воорен, англ. Cyuss Warren)
Аиҭага: Ҳироки Точи (SNES)[3]; Грант Џьорџь, Ҳироки Точи (PSP)[4]
Tento 20letý kočičan-horal (angl. Highlander) je zdatný šermíř. Je synem lorda Liase Warrena, jednoho ze tří hrdinů Démonických válek. Sní o tom, že se stane nejlepším šermířem na celém Roaku. V boji využívá obří, široký meč. Členem party se stane ve městě Haute poté, kdy je Roddick vyzván obchodníkem Badamem k nákupu meče, aby mohl splnit jeho úkol. Po splnění tohoto úkolu má hráč možnost ponechat Cyusse v partě nebo se s ním natrvalo rozloučit. Pokud ho přijme, nemůže poté přijmout Ashlaye a Erys.
  • Ешьли Бернбельдт (аиап. アシュレイ・バーンベルト - Ашьуреи Баанберуто, англ. Ashlay Bernbeldt)
Аиҭага: Каӡуҳико Иноуе (SNES)[3]; Маикл Макконноҳи, Норио Вакамото (PSP)[4]
Jedná se o 57letého kočičana-horala, starého vojáka a hrdiny Démonických válek, který se toulá po světě a hledá talentovaného šermíře, kterému předá své zkušenosti. Spřátelí se s Roddickem a v boji s ním sdílí mnoho bojových dovedností. Kvůli tomu, že jeho přítel a spolubojovník Del Argosy zešílel, přišel o levou paži. Pokud hráč přijal natrvalo do party Cyusse nebo pokud se z Tatroi vydal do města Astral přes jeskyně, nebude možné Ashlaye přijmout do party žádným způsobem. Ashlaye lze jinak zastihnout v tatroiském koloseu, kde si stěžuje na mizernou úroveň gladiátorů. Jakmile se Roddick zúčastní gladiátorských her, nalezne ho v přístavu hovořit, že má potenciál. Po rozmluvě se Ashlay přidá k partě.
  • Фиа Меллԥҳа (аиап. フィア・メル - Фиа Меру, англ. Phia Melle)
Аиҭага: Конами Иошидаԥҳа (SNES)[3]; Дороти Фанԥҳа, Мегуми Тоиогучиԥҳа (PSP)[4]
Tato 20letá kočičanda-horalka je kapitánem astralských rytířů, adoptovaná lordem Liasem Warrenem. Je zamilovaná do jeho syna Cyusse, avšak své city potlačuje kvůli touze stát se příkladným rytířem. V boji využívá vrhací dýky. S Roddickem se prvně setká v přístavu Autanim a v případě, že ho nedoprovází Cyuss ani Ashlay, ho jako dočasná členka party doprovodí do Tatroi. Po pokusu o vraždu lorda Liase nastanou dvě možnosti. Pokud není v partě ani Cyuss ani Ashlay, je Phia zatčena, Roddick ji musí vysvobodit a po dopadení skutečného pachatele se přidá trvale k partě. Pokud v partě je Ashlay nebo Cyuss, ztratí se Phia z dohledu a je možné ji najmout až při plnění úkolu sběru emblémů, pokud je v partě šest a méně osob.
  • Иошуа Џьеранд (аиап. ヨシュア・ジェランド - Иошьуа Џьерандо, англ. Joshua Jerand)
Аиҭага: Нобоиуки Ҳиама (SNES)[3]; Езра Веис, Џьун Фукуиама (PSP)[4]
Jedná se o 20letého péřolidce (angl. Featherfolk) v bílém plášti a s andělskými křídly, který léta zoufale hledá svou sestru Erys, jež byla unesena při tragédii, kdy byli zavražděni jejich rodiče. Ohledně své sestry je poněkud emocionální. Bojuje nerad, ale uvědomuje si, že je boj nutný, aby přežil v krutém světě. V boji využívá hůl a symbologii. S Jošuou se Roddick prvně střetne při hledání bočního vstupu do Očistce a přidá se jako dočasný člen party. Po ukončení průzkumu vnitřku se s nimi Jošua rozloučí, aby pokračoval ve svém pátrání. Pokud ho hráč požádá, aby zůstal, zůstane.
  • Мавелль Фроессонԥҳа (аиап. マーヴェル・フローズン - Мааверу Фурооӡун, англ. Mavelle Froesson)
Аиҭага: Нозоми Нонакаԥҳа (SNES)[3]; Тара Платтԥҳа, Ҳоуко Кувашимаԥҳа (PSP)[4]
Tato záhadná 19letá čarodějka se náhodou setkala se ztracenými Ronyxem a Millie a doprovodila je do města Ionis. V boji využívá házecí orby a symbologii. Členem party se stane pouze v případě, že v ní je Ashlay nebo Jošua nebo oba. Pokud v ní jsou, po propité noci v ioniském hostinci se přidá k partě automaticky.
  • Т'ник Аркана (аиап. ティニーク・アルカナ - Тиниику Арукана, англ. T'nique Arcana)
Аиҭага: Такуиа Фуџьисаки (SNES)[3]; Вик Миньона, Чиҳиро Суӡуки (PSP)[4]
Jedná se o 18letého dobrodruha a gladiátora ze vzácně se vyskytujícího národa lykantropů. Usiluje o dokonalost ve svém bojovém umění. V boji využívá kopí a hole, avšak je schopen se proměnit v tmavomodrého vlkodlaka. Obdivuje Iljiny bojové dovednosti. T'niqua potká Roddick poprvé v tatroiském koloseu během plnění úkolu sběru emblémů. Po Roddickově sérii vítězství (aspoň na úroveň D) v gladiátorských soubojích vnikne neoprávněně do arény a vyzve ho na souboj. Zprvu není nebezpečný, ale po přeměně ve vlkodlaka už ano. Pokud ho Rodddick porazí, má možnost ho vzít do party, pokud v ní je šest a méně postav.
Аиҭага: Уакана Иамазакиԥҳа (SNES)[3]; Елисин Пакардԥҳа, Иукари Тамураԥҳа (PSP)[4]
Tato 16letá menší kočičanda (angl. Lesser Fellpool) s výraznými kočičími znaky (uši, tesáky, drápy) byla uvězněna piráty. Přitom ztratí svou okarínu. Pericci slouží spíše jako komediální vložka a v boji nepatří mezi nejsilnější postavy, avšak později získá několik mocných dovedností. V boji používá drápy. Pokud ji Roddick s Iljou osvobodí a získají její okarínu, mohou ji přijmout do party během plnění úkolu sběru emblémů, pokud navštíví město Kraat (startovní lokaci hry) a zahájí zde privátní akci. Zde si Millie hraje s kočkou a hodlá ji pojmenovat. Z několika voleb musí Roddick vybrat Pericci, nasadit si okarínu jako doplněk a zahrát melodii. Pericci se promění z kočičí podoby a požaduje svou okarínu zpět. Pokud je v partě sedm a méně osob, přidá se k partě.
  • Eрис Џьерандԥҳа (аиап. エリス・ジェランド - Ерису Џьерандо, англ. Erys Jerand)
Аиҭага: Стефани Шехԥҳа, Кана Уедаԥҳа (PSP)[4]
Tato 17letá péřolidka je ztracená Jošuova sestra, která byla v dětství unesena vrahem zvaným Krvavý štít a byl jí vymyt mozek, aby se stala sama vražedkyní zvanou Křídlo smrti (Deathwing). Po jedné neúspěšné misi jí došlo, čím se stala, a rozhodla se pomstít smrt svých rodičů. K tomu využila metodu transferu duše a posedla tak tělo Mavelle, aby ji nikdo nepoznal, neboť byla ve všech královstvích hledaná sériová vražedkyně, a své vlastní tělo dala zmrazit do ledové jeskyně. V původní SNES verzi se nevyskytovala. V boji využívá symbologii. Pokud ji hráč chce získat do party, musí navštívit ledové jeskyně v pradávných ruinách na severovýchodě Silvalantu. V partě musí však bezpodmínečně mít Ashlaye, Jošuu a Mavelle. V rozmluvě u jejího zmraženého těla popadne Jošuu amok, jakmile se doví pravdu o své sestře, a Roddick musí v menu vybrat v reakci druhou možnost. Erys se pak vrátí z Mavelle do svého původního těla, odmrazí se a přidá se k partě. Mavelle však nepřežije a hráč ji ztratí napořád.
  • Уелч Ваиниардԥҳа (аиап. ウェルチ・ビンヤード - Веручи Биныиаадо, англ. Welch Vineyard)
Аиҭага: Мелисса Фанԥҳа, Томое Ҳанбаԥҳа (PSP)[4]
Jedná se o záhadnou cestovatelku a vynálezkyni, zhruba 18letou. Je poněkud naivní a zajímají ji muži, zvláště Ronyx, který poznamenal, že její vynálezy jsou mnohem vyspělejší, než by na Roaku měly být. Ilia si povšimla, že není kočičanda ani péřolidka ani horalka, tedy že nepochází z Roaku. Welč to však nechtěla blíže komentovat a sama požádá, zda se smí přidat k partě, pokud již hráč vlastní silvalantský emblém a má volné místo. Bojuje za pomocí ukazovátka a specializuje se na běžné a rychlé útoky. Welč je možné najít v její chatrči v lese v prostoru mezi dvěma mosty při cestě z Ionisu do Vanu.

Азхьарԥшқәа аредакциазура

Азгәаҭақәа аредакциазура

  1. 1,0 1,1 Диллард, К., Star Ocean (SNES) Review. Nintendo Life. мшаԥымза 92009 ш.. Онлаин. Архивркиз 15. 4. 2009 «Wayback Machine» аҿы
  2. Чепмен, Д., GameSpy: Star Ocean: First Departure - Page 1. GameSpy. жьҭаарамза 172008 ш.. Онлаин.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 Star Ocean VOICES. Behind the Voice Actors. [ацит. 2015-09-23]. онлаин.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 Star Ocean VOICES. Behind the Voice Actors. [ацит. 2015-09-23]. онлаин.